Elektroskútr E-FICHTL, pípátko na blinkry

Asi nebudu sám, komu se několikrát přihodilo, že zapomněl na tomto skútru vypnout blinkry a přišel na to, až když je chtěl znovu zapnout při dalším odbočení. Z tohoto důvodu jsem rozebral přední část skútru a snažil se zjistit, zda nenajdu někde jednoduše signál k blinkru, který bych vytáhnul k akustickému pipátku.

Po proměření jsem zjistil, že tak tak lze provést na vývodech modulu blinkru z jeho konektoru. Do série jsem ještě pro nastavení síly zvuku přidal trimr a ten vyvedl těsně pod levou rukojetí řídítek, aby se dal malým šoubováčkem nastavit.

Postup a zapojení lze dohledat z fotografií, včetně demontáže předního plastového krytu s blinkry.

Demontáž předního krytu s blinkry

Po odšroubování naznačených 6 šroubků nutno opatrně v mezeře plochým šroubovákem vypáčit spojené plasty ze západek, tzv. zacvakismus. Z konektorů vypojit oba blinkry (není nutno pamatovat, vodiče jsou označeny barevně).

Do konektoru modulu blinkru vodivě těsně zasunout měděný drát k červenému a černému vodiči a zajistit tavnou pistolí. Na zasunuté 2 vodiče měděného drátu zapojit do série s pípátkem (piezo bzučák 3-28V DC) ještě trimr (hodnotu vyzkoušet) na nastavení síly tónu. Trimr je nalepen tavnou pistolí na volný konektor, který se nacházel v tomto prostoru.

Zapojení pípátka k modulu blinkru

Po zkompletování lze zmíněný volný konektor s nalepeným trimrem umístit do mezery pod levou rukojetí.

Umístění trimru pro nastavení síly tónu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď