Raketa na vodu

Někteří, dříve narození pánové, si možná vzpomenou na svou hračku, tzv. raketu na vodu s pumpičkou. Byla to dobře vymyšlená plastová raketa, která po naplnění vodou a napumpování tlaku z cyklo-pumpičky, dokázala lítat hodně vysoko.

Dnes už se tato hračka nevyrábí, možná v nějaké jiné, slabší obměně. Proto jsem začal bádat a kombinovat různé nápady a řešení, až jsem po dlouhých zkouškách dospěl ke snad nejlepšímu řešení.

Vyprojektoval jsem jako poslední variantu pro 3D tisk, křidélkové obložení na 2 l PET láhev. Pet láhev se do kruhového obložení nasune a dokola oblepí izolepou. Na požádání mohu zaslat STL soubor pro tisk nebo v OnShape se nachází pod názvem „Raketa podstavec 4a“.

Trochu pracnější, ale o to pečlivější snahu si musíme dát s mechanismem uvolňování rakety pro odpalování. Hrdlo rakety musí těsnit okolo plastové trubky a zároveň musí jít lehce uvolnit ze zajištění západkami za rantl hrdla, tvořených ze stahovacích pásků, viz video:

Západky pro zachycení hrdla rakety jsou ze stahovacích pásků.

Další důležitou součástí je odpalovací rampa. Ta je vytvořena svářením vodovodních plast.trubek s ventilkem a spojkou pro nasazení rakety. Hadicová spojka je použita z důvodu, aby šla raketa lépe složit pro převoz.

Rampa s položenou raketou a špicí s padákem:

Poslední součást je špice rakety s padáčkem, zkonsrtruována tak, aby byla lehká a navíc, aby při sestupu automaticky otevřela vlastní padák a na něm snesla raketu pomalu na zem. Nejjednodušší řešení je volné nasazení uřezané části dalšího hrdla PET láhve s vyříznutými okýnky, které mají za úkol po dosažení maximální výšky, samovolnému napřímení (otevření okének) a tak uvolnit tuto špici, pod kterou je složený padáček přilepený izolepou za tkaničku k raketě. Tento padáček zakoupený v modelářské prodejně pro účely leteckých modelářů, má výhodu v tom, že má jen jednu šňůrku (tkaničku), takže se nemohou spolu zapléct, jako u klasických padáčků.

Takže kanystr s vodou a buďto ruční pumpičku, já však používám tento aku kompresor z Lídlu a můžete pánové s dětmi vyrazit.

Odpalovací šňůra by měla být dostatečně dlouhá a to z důvodu bezpečné vzdálenosti dětí od samotné rakety. Tu tlakuji rovněž na bezpečnou mez cca 1,5 bar. 2 l PET láhev má dle informací snést tlak min. 7 bar.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď