Oprava Albi tužky

Albi tužka

Jak už se to dětem s hračkami stává, došlo k poškození dosti potřebné, poučné a zábavné hry – Albi tužka – kouzelné čtení. Konkrétně byl zničen mini USB konektor, proto nešlo tužku nabít, ani propojit s PC a také často vynechávalo čtení kódů z knížek.

Šroubovák pro miniaturní šroubek v dírce krytu

Demontáž Albi tužky se provádí třemi křížovými šroubky, na zadní straně tužky. Z toho je jeden miniaturní a je zasazen ve žlábku (dírce) o průměru necelých 3 mm. Proto je potřeba šroubovák o průměru 2 mm, např. Narex 8336 52, PH00x60.

Po odšroubování těchto 3 šroubků nutno zapáčit v mezeře na horní části tužky, aby zacvakávací mechanismus odskočil. Pak vytáhnout zadní kryt směrem nahoru a tím rozpůlit tužku. V této zadní části krytu je namontován reproduktor a uchycen LiPol akumulátor. V přední části pak tlačítka a led panel. Střední elektronicko-optickou část na plošném spoji, lze pak vytáhnout z krytu. Nutno postupovat opatrně, aby nedošlo k odtržení vodičů.

Odkrytovaná Albi tužka s demontovaným mini USB konektorem

Demontáž mini USB konektoru musí provádět odborník s potřebným vybavením pro pájení. Při demontáži došlo, díky stáří k odlepení některých miniaturních plošných spojů od desky kuprexitu, což téměř znemožnilo opravu a napojení nového konektoru na miniaturní zbylé spoje. Po zapájení kostry – masivu konektoru k plošnému spoji bylo potřeba pod lupou, nahradit miniaturní chybějící vlákna měděného spoje měděnou licnou z žilového kabelu (práce pro vrahy).

Napájen nový mini USB konektor

I po nahrazení nového mini USB konektoru a zkompletování Albi tužka neplnila konfortně svůj účel. Nabíjení přes konektor fungovalo, avšak spojení mezi tužkou a PC přes kabel nikoliv. Tento nedostatek však lze obejít tím, že se nové aktualizace provedou nahráním přímo na mini SD kartu, která je umístěná v tužce z boku, pod šroubkem.

Druhá závada – časté nefunkční čtení z knížek, bylo zapříčiněno nastavením miniaturní čočky v optickém členu. K tomuto nastavení se lze dostat po vysunutí bílého silikového krytu optiky a následné černé bužírky. Pod bužírkou je umístěna nastavovací rohatka (kolečko), které je potřeba pootočením nastavit tak, že se poloha testuje při čtení knížky, kdy musí být odezva bezchybná ihned po přiložení hrotu k libovolnému kódu v knížce. Tyto kódy se stávají z natištěných miniaturních černých teček, které nejsou při běžném pohledu vidět a obrázkům tedy nevadí. Pod hodinářskou oční lupou jsou však patrné.

Pojednávání o funkcích Albi tužky je možno zhlédnout na tomto webu.

Ještě musím na závěr podotknout, že jsem se až po opravě obrátil přes oficiální web organizace „Albi kouzelné čtení“ na zákaznické centrum a byl velmi mile překvapen nad rychlou a příkladnou odezvou. Paní V. Veseleňáková z tohoto oddělení bezprostředně odpověděla, že Albi tužku vymění za novou i bez faktury a paragonu. Tak to se jen tak nevidí!
Zde je celá odpověď na dotaz k popsané nefunkčnosti a opravě Albi tužky od společnosti „Albi“.

Dne 13.11.2022 v OC „Zlaté jablko“ ve Zlíně, opravdu tuto starou (2018) Albi tužku vyměnili za novou, bez paragonu a přidali rovněž nový kabel, neboť tužka již má mikro USB konektor. S SD kartou 16 GB.


Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď